21 Ocak 2010 Perşembe

Bing'den son dakika golü!

Arama motorları kullanıcılara uçsuz bucaksız internet aleminde aradıklarını bulma kolaylığı sağlarken, bir yandan da hangi kullanıcıların ne aradıklarına dair derin bir veri tabanı oluşturuyorlar. İki önemli arama motoru olan Google ve Bing'in, kullanıcıların IP adreslerini ve bu IP adreslerinin hangi anahtar kelimeleri aradıklarını tam 18 aylık bir süre boyunca veri tabanlarında tuttukları biliniyor. Kullanıcı gizliliği konusunda hassas olan gruplar her iki şirketten de bu süreyi kısaltmalarını istemişti. Bing, ancak diğerlerinin de buna uyması durumunda süreyi kısaltacağını açıklamıştı.

Google yakın zamanda veri tabanında saklanan kullanıcı bilgilerinin 9 ayda IP ile ilişkisinin temizleneceğini ve böylece kişisel bilgilerin bu süre sonunda silineceğini duyurmuştu. Bunun üzerine Bing de kervana katıldı, üstelik Google'ın aşağı çektiği çıtayı daha da alçalttı. Bing bundan sonra veri tabanındaki kullanıcı bilgilerini 6 ay sonrasında sileceğini duyurdu.

Bing bu hamlesi ile kullanıcı gizliliğine önem verenler için daha cazip bir hale geldi. Google'ın bu hamle üzerine çıtayı daha da düşürüp düşürmeyeceği merak ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder