27 Ocak 2010 Çarşamba

IE kullanana Google şoku!

Google Toolbar sizi takip ediyor!
Google Toolbar'daki bir program hatası yüzünden kullanıcıların gizliği tehlikeye düşüyor.

Harvard Business School'da asistan profesör olan Ben Edelman, Google Toolbar 6.3 ve üstü sürümlerde, belirli koşullarda kullanıcıların internet sörf alışkanlıklarının Google tarafından takip edildiğini ortaya çıkarttı.

Google Toolbar'ın kendi ürün gizlilik politikasına aykırı olan bu durum, bir program hatası. Sadece kısıtlı bir kesim kullanıcıyı etkilediği açıklanan bu hata, toolbar kapatılsa bile kullanıcıları takip etmeye devam ediyor.

Sadece Internet Explorer 8 kullananların başına gelen bu durumun gerçekleşmesi, Toolbar'ın "Enhanced features" yani gelişmiş özellikler unsurunun etkinleştirilmesine bağlı. Bu etkinleştirildiyse Toolbar kapatılsa bile takibe ve Google'a bilgi aktarmaya devam ediyor.
Google'ın açıklaması
Google bu program hatasının varlığını doğrulayarak, sadece küçük bir kesim kullanıcının etkilendiğini duyurdu.

PageRank özelliğini etkinleştiren kullanıcılar, sayfaların Google Rank'ını yani önem derecesini görebiliyorlar. Sidewiki özelliğini etkinleştirenler ise tarayıcıdaki kenar çubuğundan internet sayfaları üzerine yorum ve tartışma yapabiliyor. Ancak her iki özellik de "Enhanced Features" altında yer alıyor ve etkinleştirilmeleri program hatasını tetikliyor. Kapatılmaları ise bu sorunu düzeltmiyor.

Google Toolbar, HTTP Packet Sniffer kullanarak tarayıcı geçmişinden parçaları Google'a yolluyor.Bu sorunu düzelten bir yama ise otomatik güncelleme ile geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder