29 Ocak 2010 Cuma

Firefox'un internet korkusu!

Mozilla internet kanunlarından endişe duyuyor
Mozilla'nın başkanı Mitchell Baker, yaptığı açıklamada internet kanunlarının getirdiği zorluklardan ötürü, gelecekten endişeli olduklarını dile getirdi.

Mozilla'nın Firefox internet tarayıcısı 350 milyon kullanıcıya sahip. Dünya devlerinden olan Mozilla'nın açıklaması da dikkat çekiyor.

Baker "İndirilen şeylerden de bir anda sorumlu tutuluyorsunuz. Bu yol yaptıktan sonra, bir de yaptığınız yol üzerinde yasadışı hiçbir şey olmadığından emin olmakla sorumlu tutulmanız gibi bir durum." dedi.

Baker'ın açıklaması, internetin denetim sorunlarının yükünün, nasıl bu işi üstlenmek istemeyen devletler tarafından şirketlerin sırtına yıkılmaya çalışıldığını gösteriyor. Kanunlara uyulup uyulmadığının denetlenmesi, araçları geliştirilenlere bırakılırsa, geliştiriciler iş yapamaz hale gelebilir.
Devler bir araya geldi
Mozilla'nın bu sözleri sarfettiği etkinlik oldukça önemli isimleri ağırladı. DLD Konferansı, Almanya'dan Hubert Burda Media'nın sahibi Hubert Burda ve dijital yatırımcı Yossi Vardi tarafından düzenlendi.

500 milyondan fazla kullanıcısı olan Skype'ın kurucularından Niklas Zennstrom, başarılı şirketlerin hallerinden memnun olmamaları gerektiğini belirtti. Çalışmaya ve gelişmeye devam etmenin yanı sıra düzenlerini bozmaktan korkmamaları gerektiğini söyledi.

350 milyon kullanıcısı olan Wikipedia'nın kurucularından Amerikan girişimci Jimmy Wales, ücretsiz yapılan bir iş ile rekabet etmenin çok zor olacağını belirtti. Sitede şimdilik reklam yer almayacağını belirtti ama ileride hayır işleri için para toplamak üzere bu seçeneği açık bıraktı.
100 Milyon kullanıcıya nasıl ulaşırsınız?
Moderator Vardi, internet şirketlerinin dev kullanıcı sayılarına karşın eleman sayılarının azlığına dikkat çekti.

Skype'ın 600, Mozilla'nın 250 ve Wikipedia'nın 30 çalışanı var.

Nasıl 100 milyon kullanıcıya ulaşırsınız? Sorusu yöneltildiğinde, Mozilla'dan Baker girişimcilere yazılım işinden uzak durmalarını, internet sitelerine ve hizmetlerine yönelmelerini tavsiye etti. Herkesin anında anlayabileceği çok saf, çok basit bir vizyon sahibi olmak gerektiğini belirtti.

Zennstrom, tüketicilerin hayatlarını kolaylaştırmak gerektiğini söyledi. Bununla birlikte başkalarının kopyalanmaması gerektiğini şiddetle vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder