21 Ocak 2010 Perşembe

Hepsi sadece çalıntı

Sloganları şöyledir: "Hi quality - cheap price" (düşük fiyata yüksek kalite). Giysiler, el çantası ve saatlerden sonra ürün korsanları, iş telefonları ve lüks ceplere gittikçe daha fazla ilgi gösteriyor.Yeni bir cep telefonu mobil dünyaya gözlerini açtıktan kısa bir süre sonra Asya kökenli bir taklitçi eser hırsızlığına başvuruyor. Taklitçiler bunu yaparken özellikle üst seviye cepleri ve lüks modelleri hedef seçiyor. Sonra bu sahte cepler Çin mağazalarında orijinal fiyatının neredeyse yarısına (hatta daha da azına) satılıyor.Birçok sahte cep telefonu orijinaline aşırı derecede benziyor ve isim konusunda da genellikle orijinalinden esinleniliyor. Bazı klonlarda ise daha ilk bakışta neyin eksik olduğu ortaya çıkıyor: Samsung'dan Samsong, Nokia'dan Nokla ve iPhone'dan ise HiPhone oluyor. İster birebir kopyası iste amatörce yapılmışı olsun eser hırsızlarının ortak bir noktası var: Orijinali ile karşılaştırılamayacak derecede kıt bir donanım yelpazesi.Sadece dış görünüş orijinaline benziyorMesela Nokia N97'nin arsız bir kopyası ancak 0,3 Megapiksel kamera, 1 GB bellek ve çift bant desteği sunabiliyor. WLAN, GPS navigasyon veya en azından UMTS? Yakınından bile geçemiyor. Bir diğer eksiklik: Menü Türkçe olarak kullanılamıyor. Kopya, dışarıdan aynen gerçek N97 gibi gözüküyor; kaydırılabilir klavyesi dahil.Meraklandınız mı? Resim galerimizde 50'den fazla cep telefonu klonunu bulabilirsiniz. Bu tarz bir tuzağa düşmemeniz için kopya cep telefonlarını tanımanızı sağlayan püf noktaları da bu makalede bir araya getirdik. Ayrıca ekonomik zararın ne boyutta olduğunu, Çin'in kopyacılara nasıl tepki verdiğini ve cep telefonu üreticilerinin ürün korsanlarına nasıl bir son vermek istediğini öğreneceksiniz.
Sahte cep telefonu almaya değer mi?

Cep telefonu kopyacıları artık her şeye hazırlıklı: Sadece dış görünüşü değil, kullanıcı arabirimini de taklit edebiliyorlar. Fakat bir iPhone klonunun gerçek Apple iPhone OS ile aynı özellikleri sunabilme ihtimalini bile düşünmenize gerek yok! Genellikle sahte ceplere kopyacıların kendi hazırladıkları yazılım paketleri yüklenir ve bunlar da özellik yönünden orijinaline göre çok kıttır (örn. kamera, GPS, Wifi gibi özellikler). Çökmeler ise neredeyse önceden programlanmıştır diyebiliriz. Güncelleme? Bu cihazlarda genellikle yazılım güncellemesi diye kavram söz konusu değildir.İki iPhone klonu CECT I9 ve CECT KAO8 ile yaptığımız testlerde korkutucu bir gerçek su yüzüne çıktı: Cihazlarla telefon görüşmesi dahi yapılamıyordu. Diğer hatalar, kötü işçilik ve kıt özellikler şunu kesinleştirdi: Bu cep telefonu hurdalarından uzak durun!Çince bilir misiniz?Cep kopyalarının kullanım kılavuzları ise tam bir gizemdir: Ya Asya kökenli dillerde hazırlanmıştır veya çoğu durumda tercümesi berbattır.200 Euro değerindeki cep telefonu pürüz çıkardığında iş işten geçmiştir. Garanti sunduğunu iddia eden mağazaların çoğu bu vaatlerini yerine getirmez. E-posta desteği çoğu durumda yetersizdir. Üreticiler genellikle Asya'da yaşadığı için onlara ulaşmak zordur; çünkü Çince de bilmeniz gerekir. Yahut Çin'deki bir telefon kuyruğunda takılı kalmak mı istersiniz?Yurtdışından satın almak risklidirÜrünlerini Uzak Doğu'dan gönderen satıcılara kocaman bir "X" işareti koyun. Zira sadece gümrük vergisi ödemekle kalmayacaksınız aynı zamanda Türkiye gümrüğünün sahte ürünlerin girişini engelleme tehlikesiyle de karşılaşacaksınız.Kötü işçilik, sinir bozucu hatalar, problemli garanti süreci, olası gümrük vergileri ve tehdit eden cezalar... Hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde size şunu tavsiye ediyoruz: Cep telefonu kopyalarına asla bulaşmayın.

Donanım veya yazılım: Cep telefonu kopyalarının orijinaliyle aşık atabildiği durumlar çok ender. İnternetten kopya cep telefonu sipariş edenler kalitesiz bir ürün elde etme riskiyle karşı karşıyadır; tabi ürün eline geçerse

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder